Vestvold Gildet

Sct. Georgs Gildet for Brøndby-Rødovre

 

Sct. Georg eller Sct. Jordi ???

 

Et par gildebrødre var på ferie på en tur til Pyrenæerne i Spanien og pludseligt stødte de på dette billede. Deres overraskelse var stor, men der var ingen tvivl om at det drejede sig om Sct. Georg og dragen.

 

Da de kom hjem blev der efterspurgt en oversættelse, og en anden gildebror fik fremstillet en oversættelse. Ikke fra spansk, men derimod fra catalansk.

 

Oversættelsen følger her :

  

Ifølge legende, slog Sct. Jordi dragen ihjel foran denne port. Hvis I lytter i vinden, kan I stadig høre bæstets skrig.

Legenden om Sct. Jordi

For århundrede tilbage dukkede en drage op i porten til landsbyen ved Montblanc. Den slog ihjel og truede landsbyen. Kongen indkaldte hele byen og de besluttede, at give dyret et par lam hver dag.

Da der ikke var flere lam tilbage, gav de bæstet køer og heste. Da der ikke var flere dyr tilbage, besluttede de, at ofre et menneske hver dag, gennem navnetrækning.

Kongens datter skulle stå for trækningen. Hun trak et navn og det var hendes eget. Alle reagerede med gråd, men hun tog til skoven for at fuldføre sin skæbne. Lige pludselig så hun foran sig, en herrer med guldfarvet vest, på en hest der var hvidere end sne. Prinsessen tryglede ham om, ikke at udsætte sig selv for den sikre død. Han svarede, at hans navn var Jordi og at han kom for at redde hende. Derefter dukkede dragen op, men herren sårede den under venstre vinge. Han bad prinsessen om et bælte som han spændte om halsen på dragen, så hun kunne tage den til byen.

Midt på pladsen ventede folket. Med et hug fra lansen gjorde Set Jordi en ende på dragen, som blev opløst og forsvandt i jorden. I samme øjeblik blev der på samme sted født et rosenbed med roser så røde som blod. Sct. Jordi tog den smukkeste af dem alle og gav den til prinsessen og tog af sted gennem den port hvor du i dag kan mindes hans handling.

  

Også så lige lidt ekstra info:

I Catalonien er dagen Sct Jordi (23. april) helt speciel. Det er en tradition, at man giver en rose til dem man holder af - afledt af legenden om Sct Jordi.

  

Stor tak til Mari W. for oversættelsen
og en stor tak til de opmærksomme
brødre, Ulla og Kurt.